Счетоводни услуги – как да преценим кои са ни нужни?

Счетоводни услуги – как да преценим кои са ни нужни?

Ако искате да развивате бизнес в България, неизбежно трябва да се доверите на услугите на счетоводител или на счетоводна къща. Бизнесът Ви е източник на Вашите доходи, ето защо е важно да полагате нужните грижи за него. Редовното счетоводство е една от тези задължителни грижи.

Дори фирмата Ви да не е действаща в момента, добре е да направите счетоводен абонамент за спящо дружество, който няма много да натовари месечния Ви бюджет. На всеки 5 години данъчните инспектори проверяват всички фирми, без значение дали имат дейност. С други думи, дори фирмата Ви да не е активна, рано или късно ще бъде проверена, а откритите нередности или липсата на счетоводна документация ще Ви причини редица неприятности.

Счетоводната къща ще Ви спести доста допълнителни разходи. От друга страна винаги е от полза да имате доверен човек в екипа си, на когото можете да разчитате за финансовите въпроси на бизнеса си. Независимо от това кой от двата варианта ще предпочетете, не подценявайте важността на добрите счетоводни услуги.

Ежемесечно в НАП се подават документи за осигуровките, изплащани през фирмата. Необходими са специални знания и познаване на осигурителното законодателство, които само добър счетоводител или счетоводна фирма могат да Ви осигурят. Освен това в края на годината трябва да подадете финансов отчет в НАП, Статистически институт и Агенция по вписванията, дори да е с нулев резултат.

За да изпълните задължителните процедури правилно, от полза ще Ви бъде да наемете счетоводител или счетоводна къща, които да се погрижат за финансовите Ви дела. На кой от двата варианта ще се спрете, зависи от Вашата собствена преценка.

От счетоводителя или счетоводната къща се очаква да представи фирмата Ви пред държавата, пред административните институции, пред НАП, НОИ и Инспекция по труда. Освен това те трябва да Ви информират за наличието на законодателни промени и да Ви обяснят значението им и как се отразяват върху бизнеса Ви. Друго тяхно задължение е да установят или предвидят допускането на нарушение от Ваша страна, тъй като те по-добре от Вас познават съответното законодателство. От тях се очаква да Ви посъветват и да Ви информират за възможните последици. Разбира се, за целта Вие трябва да им споделите плановете си със своя счетоводител или счетоводна къща.

Освен всичко останало, работейки с професионалисти Вие можете по всяко време да получите информация за паричните си средства, за паричните потоци на фирмата Ви, да поискате съвет за оптимизиране на разходите и данъците и пр.

За професионални счетоводни услуги в София, можете да се обърнете към счетоводна къща Акант Плюс!

0 Comments

Leave A Reply

You must be logged in to post a comment.