Колко и на кого трябва да платим за счетоводно обслужване

Колко и на кого трябва да платим за счетоводно обслужване

 

Има една българска поговорка, че ако имаш брада, трябва да си търсиш бръснaч. Това важи и за всички, които имат някакъв бизнес и той изисква воденето на счетоводство.

Експертите в бранша препоръчват, имайки предвид българското законодателство и според това колко е голяма фирмата, и особено ако е регистрирана по ДДС, то най-добрият вариант за вас е наемането не само на счетоводител, но и на адвокат. Много малко фирми могат да си позволят лукса да наемат и двамата за осифуряването на качествено счетоводно обслужване. Докато адвокат може и да не си наемете, то счетоводителят е задължителен. Всъщност съществува още един вариант – да си наемете счетоводна къща.

Какви са плюсовете и минусите на двата възможни варианта? Първият вариант –  наемането на счетоводител, който да поеме изцялото счетоводното обслужване на фирмата ви. Въпросът е, че веднага трябва да го назначите на постоянен трудов договор. Той може да поеме счетоводното обслужване на фирмата ви и ще ви бъде винаги на разположение. Информацията ще се обменя само между вас. Това обаче ще ви струва около 1 000 лева на месец. Имайки предвид и осигуровките, които са за ваша сметка сумата ще нарастне. Но по закон този човек годишно ще отсъства от фирмата ви, защото на него му се полагат 20 дни платен годишен отпуск. Трябва също така да вложите в закупуването на компютър и счетоводен софтуер. Те също имат разходи по поддръжката им. Трябва да вложите средства и в обучението на счетоводителя си, за да може той винаги да има актуална за направените промени в законодателството, нововъведения и други. А няма гаранция, че след всичко това счетоводителят може да реши поради една или друга причина да ви напусне. И всичко това започва да се повтаря отначало.

Вторият вариант –  наемането на счетоводна къща за счетоводно обслужване, изглежда малко по-удачен и по евтин. Предимствата тук са, че винаги имате информация, нямате разходи за заплата, счетоводен софтуер, а и няма как без причина счетоводната къща да ви „изостави“. Но не трябва да забравяте, че срещу вас стои равноправен партньор. Минусът , е че не винаги документацията ви е налична, да речем за някаква ваша справка. В такива ситуации трябва да прибягвате до услугите на счетоводната къща, която сте наели. А как най-правилно да наемете такава? Препоръките на експертите в бранша са, че високата месечна такса не е водеща за добрата работа и комуникация между вас и счетоводната къща. Най-удачното е да ползвате препоръки на ваши близки и познати, ползвали вече услугите на такива фирми за счетоводно обслужване.

Друг недостатък на счетоводните къщи е, че понякога между служителите й липсва добрата комуникация и наложените вътрешни правила. Но тук пък при този втори вариант позитивите са повече от негативите.

В интерес на истината има още един трети вариант –  ползването на счетоводни компании. Но той е много скъп и по-рядко приложим. А по отношение на това как постъпват чуждестранните компании, стъпили на българският пазар и сблъскали се с българското законодателство, единственото което правят те, е да си намерят най-добрия счетоводител и юрист, без значение колко ще им струва това годишно. За качествено счетоводно обслужване изберете счетоводна къща Акаунт Плюс.

0 Comments

Leave A Reply

You must be logged in to post a comment.